3 heerlijke éénpansgerechten in een handomdraai

3 heerlijke éénpansgerechten in een handomdraai

De zomer komt eraan en dan is het met het warme weer uiteraard lekker om met hele gezin te gaan kamperen. Even helemaal één zijn met de natuur en genieten van de buitenlucht, wie wil dat nou niet? Dus haal de tent maar weer tevoorschijn of de camper weer van stal, en op naar dat zomerverblijf! Echter, er blijft altijd weer diezelfde uitdaging: koken op de camping. Want hoe zorgt u nu voor een maaltijd die gezond en lekker is, en die u tegelijkertijd zonder al te veel gedoe gemakkelijk en snel kunt klaarmaken? Wij van Pannentotaal.nl helpen u een handje met deze drie overheerlijke éénpansrecepten, die u gemakkelijk en snel tijdens het kamperen kunt bereiden voor het hele gezin met - de naam zegt het al - maar één pan. Naast dat ze gemakkelijk en lekker zijn besparen deze recepten u ook nog eens een heleboel afwas!

De zomer komt eraan en dan is het met het warme weer uiteraard lekker om met hele gezin te gaan kamperen. Even helemaal één zijn met de natuur en genieten van de buitenlucht, wie wil dat nou niet? Dus haal de tent maar weer tevoorschijn of de camper weer van stal, en op naar dat zomerverblijf! Echter, er blijft altijd weer diezelfde uitdaging: koken op de camping. Want hoe zorgt u nu voor een maaltijd die gezond en lekker is, en die u tegelijkertijd zonder al te veel gedoe gemakkelijk en snel kunt klaarmaken? Wij van Pannentotaal.nl helpen u een handje met deze drie overheerlijke éénpansrecepten, die u gemakkelijk en snel tijdens het kamperen kunt bereiden voor het hele gezin met - de naam zegt het al - maar één pan. Naast dat ze gemakkelijk en lekker zijn besparen deze recepten u ook nog eens een heleboel afwas!

Recept 1. Rundstoofvlees met tomaten-groentensaus voor 4 personen (prijs €8 à 9)

Ingrediënten 

  • 1 kilogram aardappelen, in blokjes
  • 600 gram rundstoofvlees, in blokjes
  • 1 groot blik erwtjes
  • 1 eetlepel geconcentreerde tomatenpuree
  • 50 gram boter
  • 1 liter bouillon (dit houdt in 1 liter water plus 2 bouillonblokjes)
  • 2 ajuinen, grof gehakt
  • 0.5 kilogram wortelen, in fijne plakjes
  • 5 à 6 stengels witte selder, in blokjes
  • handvol gehakte verse peterselie
  • 2 à 3 takjes tijm
  • 2 teentjes knoflook uit de knijper
  • cayennepeper

Bereiding

Laat 50 gram boter smelten in de pan en braad hierin het stoofvlees bruin (dit duurt ongeveer 10 minuten). Voeg daarna de ajuin toe en fruit deze, ook ongeveer 10 minuten lang. Voeg de overige ingrediënten toe aan het vlees (behalve de aardappelblokjes en de erwtjes) en laat het geheel sudderen met een deksel op de pan voor anderhalf à 2 uur lang. Wanneer u een snelkookpan gebruikt kunt u dit terugbrengen naar 30 minuten. U kunt indien nodig nog wat water toevoegen. Wanneer u een normale pan gebruikt dient u 20 minuten voor het einde van de kooktijd de aardappelblokjes er bij te voegen, en met de snelkookpan is dat 7 minuten voor het einde van de kooktijd. Tot slot voegt u op het einde van de kooktijd de erwtjes er aan toe en laat u het geheel nog even doorkoken.

Recept 2. Krokante varkensvlees met champignons voor 4 personen (prijs €9 à 10)

Ingrediënten

  • 500 gram varkensvlees (bij voorkeur mignonette), in reepjes gesneden
  • 500 gram champignons, in schijfjes gesneden
  • 1 rode paprika, in reepjes gesneden
  • 1 ui, in fijne ringen gesneden
  • 2 eetlepels extra droge sherry
  • zout
  • peper
  • klontje boter

Bereiding

Allereerst verhit u een klontje boter in een braadpan en roerbakt u de ui, paprika en blokjes varkensvlees in 10 minuten zodat ze lekker krokant worden. Daarna schept u het vlees met de groenten uit de braadpan en zet u ze even apart. Vervolgens bakt u de schijfjes champignons in de braadpan totdat ze hun sap beginnen af te geven. Doe daarna het krokant gebakken varkensvlees met de groenten bij de champignons en zet het vuur wat hoger. Bak het geheel enkele minuten aan en gebruik 2 eetlepels droge sherry om het geheel vervolgens te blussen. U kunt uw gerecht kruiden met wat peper en zout.

Recept 3. Gewokte kip met groenten voor 4 personen (prijs €6 à 7)

Ingrediënten

  • 0.5 kilogram kipfilet, in blokjes gesneden
  • 1 broccoli, in roosjes verdeeld
  • 1 gele paprika, in blokjes
  • 1 rode paprika, in blokjes
  • 1 ajuin, in ringen gesneden
  • 5 stengels bleekselderij, in blokjes gesneden
  • 6 eetlepels (wok)olie
  • 3 teentjes knoflook uit de knijper
  • 1 koffielepel sambal
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 2 eetlepels xeres (of extra droge sherry)

Bereiding

Allereerst kookt u de broccoliroosjes en stukjes selderij 5 minuten in kokend water. Daarna giet u af en laat u de pan goed uitlekken. Verhit vervolgens de olie en roerbak hierin 5 minuten lang de stukjes kip en ajuin. Voeg de paprika reepjes bij de schotel en roerbak het geheel weer 5 minuten lang. Kruid het gerecht met 1 koffielepel sambal en 3 teentjes knoflook.

Voeg de voorgekookte selderij blokjes en broccoliroosjes toe aan de schotel. Overgiet het gerecht met xeres en sojasaus en roerbak op hoog vuur nog 5 minuten door.