Pan van aluminium of koper: hoe krijg je het weer schoon?

Pan van aluminium of koper: hoe krijg je het weer schoon?

Op Pannentotaal.nl proberen wij voor u een zeer compleet aanbod samen te stellen van de nieuwste en beste pannen en potten van Nederland, die ook nog eens goed betaalbaar zijn. Maar na het koken is er natuurlijk altijd nog het minder leuke onderdeel die hoort bij een maaltijd bereiden: het afwassen! Over het schoonmaken van pannen bestaan echter nog al wat misvattingen. Zo denken veel mensen ten onrechte dat een bakpan het beste alleen met heet water kan worden schoongemaakt. Echter, dat komt zowel de kwaliteit van de pan als ook het bakresultaat vaak niet ten goede. Daarnaast maakt de vaatwasser uw pannen er niet beter op, iets waar veel mensen zich ook niet bewust van zijn. Om de pannen die u bestelt via Pannentotaal.nl zo lang mogelijk goed en mooi te houden, geven wij u een aantal adviezen over hoe u verschillende soorten pannen het beste kunt schoonmaken.

Op Pannentotaal.nl proberen wij voor u een zeer compleet aanbod samen te stellen van de nieuwste en beste pannen en potten van Nederland, die ook nog eens goed betaalbaar zijn. Maar na het koken is er natuurlijk altijd nog het minder leuke onderdeel die hoort bij een maaltijd bereiden: het afwassen! Over het schoonmaken van pannen bestaan echter nog al wat misvattingen. Zo denken veel mensen ten onrechte dat een bakpan het beste alleen met heet water kan worden schoongemaakt. Echter, dat komt zowel de kwaliteit van de pan als ook het bakresultaat vaak niet ten goede. Daarnaast maakt de vaatwasser uw pannen er niet beter op, iets waar veel mensen zich ook niet bewust van zijn. Om de pannen die u bestelt via Pannentotaal.nl zo lang mogelijk goed en mooi te houden, geven wij u een aantal adviezen over hoe u verschillende soorten pannen het beste kunt schoonmaken.

Wel of niet met sop?

Veel mensen hebben van vroeger meegekregen dat ze hun pannen niet met sop mogen schoonmaken. Wat velen niet weten is dat dit advies alleen vroeger relevant was, in een tijd dat er voornamelijk roestende pannen werden gebruikt met materialen zoals bijvoorbeeld plaatstaal en gietijzer. Dergelijke materialen moeten namelijk vet worden gehouden om te zorgen dat ze niet gaan roesten. De algemene regel is: als uw pan niet kan roesten, hoeft ie ook niet vet te worden gehouden. Dus lekker sop gebruiken!

 

Verschillende materialen pannen

Een advies die geldt voor ieder soort pan: na het eten kunt u het meeste vuil al wegspoelen door uw pan in een laagje water te zetten als hij genoeg is afgekoeld. Roestvrijstalen pannen kunt u het beste schoonmaken in een normaal sopje. Bedenk daarbij dat het schoon schuren van uw pan al snel tot krassen leidt. Hard geanodiseerd aluminium pannen kunnen tegen een stootje en kunt u het beste reinigen met een harde schuurspons en met Vim, maar mogen echter nooit in de afwasmachine worden gestopt (aluminium is niet bestand tegen soda). Pannen van gewoon aluminium zijn dan weer vrij zacht, en kunt u het beste schoonmaken in een sopje met een afwasborstel. Pannen van koper vergen veel poetswerk om ze mooi en schoon te houden, aangezien koper snel oxideert. Pannen van geëmailleerd materiaal tenslotte kunt u ook het beste in een gewoon sopje schoonmaken. Emaille is een glaslaagje en dient dus voorzichtig te worden behandeld. Eventuele vlekken die moeilijker weg gaan kunt u met wat azijn of citroensap verwijderen.